Tovar na sklade  |  Doprava zadarmo nad 40 €  |  30 dní na vrátenie tovaru

Triky o čistení šperkov

Kúpili ste si krásne strieborné šperky s jantárom a tešili ste sa ako sa v nich budete vynímať.

No po nejakom čase vám drahý kov zmenil farbu? Je dosť možné, že ste zanedbali skladovanie šperkov. Ak ste ich nenosili a nechali položené dlho na vzduchu, striebro môže časom sčernieť.

Nosili ste ich a aj tak striebro sčernelo? Možno ste použili lak na vlasy, alebo parfum, ktorý so striebrom zreagoval a to stratilo svoj lesk.

Dávali ste si na šperky pozor, ale aj tak striebro sčernelo? Vedeli ste, že na vine môže byť choroba, užívanie liekov a pot, ktorý zreaguje s drahým kovom?

Tak ste si jantárové šperky odložili a nenosili ste ich. To už viac nerobte. Prezradíme vám, ako si ľahko doma vyčistíte jantárové šperky, aby vyzerali ako nové.

Stále sa bavíme o jantárových šperkoch, ktorých nosičom je striebro ako drahý kov.

Úplne na začiatok si jantárové šperky umyte. Môžete použiť jemnú mydlovú vodu. Zbavíte ich tak zvyškov potu, parfumu, alebo laku na vlasy. Šperky potom osušte jemnou čistou handričkou.

Pripravte si menšiu nádobu, ktorú vysteliete hliníkovou fóliou tzv. alobalom. Do tejto nádoby potom nalejte vlažnú vodu a prisypte kvalitnú jedlú soľ. Soľ musí byť bez akýchkoľvek prísad a s jemným zrnkom. Neodporúča sa hrubá soľ. Vložte do nádoby strieborné šperky s jantárom a jemne ich zamiešajte so soľou. Za chvíľku ucítite jemný zápach, to reaguje hliníková fólia, soľ a striebro. Nemusíte sa báť, že sa jantár poškodí. Ten je v soli ako doma. Keďže sa jedná o prírodný jantár, ktorý pôvodne vznikol reakciou živice a morskej soli. Ale o tom píšeme v inom našom blogu.

Ak by sa vám zdalo, že striebro ešte nenadobúda jasnú striebornú farbu, pridajte trošku soli a opäť jemne zamiešajte. Výsledok vás určite milo prekvapí. Vaše strieborné šperky s jantárom budú ako nové. Potom už len šperky opláchnite vlažnou vodou a usušte.

Vždy čistite jantárové šperky po jednom kuse. Pri čistení viacerých kusov šperkov naraz v jednej nádobe by mohlo dôjsť k poškrabaniu a poškodeniu kovu aj jantáru. Nepoužívajte túto metódu na čistenie jantárových šperkov s dubom čiernym, keďže drevo mení vo vode svoje vlastnosti a mohli by ste šperk poškodiť.

Ak si chcete túto metódu len vyskúšať, použite na začiatok starý strieborný šperk, ktorý už dlho nenosíte. Táto metóda nenahrádza profesionálne čistenie šperkov zlatníkom, je však rýchlym riešením na domáce použitie.